成長中的雨林 Family Trees 

鄭林家居設計

這個位於西九龍維港灣的住宅單位呈鑽石形狀,為了開闊空間和令空間更實用,屋內所有的牆壁必須拆除,除了一道牆例外。

 

大宅面積一千平方呎,其平面佈局為客廳的三道支撑柱提供手到拿來的設計靈感。這些柱子外層是橡木,甚具大自然氣息,猶如在橡木地板上生根的大樹,生生不息;天花板上的鏡子進一步突出那延綿不絕的勢態。鏡子以塑膠物料鎖定,以保室內安全。其中一道「樹柱」附設燈箱,使樓底顯得更高,箱內可放置旅遊紀念品和獎杯等物品。


「樹柱」另一作用是擴大空間感和營造神秘感,訪客從外面進來時,屋內並非所有空間也一目了然,例如開放式廚房位於柱子背後,訪客從某距離只會看到廚房的一部分。廚房的白色調子製造對比效果,餐桌乃度身訂造。

 

由於這些設計元素引入注目,因此電視機被刻意置於客廳的另一側,以免擾亂整體的室內設計佈局。

 

把客用洗手間以外的所有牆壁拆除,另一好處是加強了空間的延續性。主人的鞋存儲在餐桌旁的一個隱形櫃子裡,孩子的玩具則隱藏於電視機背後。

 

充裕的存儲空間,是主人房的一大特色。內部可放置雜物的油壓床,其擺放位置也甚具心思,目的是要以床頭遮擋視線,讓對面大廈的人無法看到睡房內的情形。

 

單位內還設有兒童房和一個可作為閱讀或化粧的角落。兩個區域由一面牆分隔,好讓父母能隨時察看孩子的活動情形。如要增加私密度,則可拉下附設的百葉簾。

 

浴室地板鋪有簡單的白色瓦磚,牆身則以灰色大理石花紋作裝飾,以配合室內的整體設計風格。

TIA Home Design

The unusual diamond shape of this West Kowloon apartment made it necessary to demolish the all walls except one, creating a more spacious and functional layout.

 

The floor plan of the 1,000 square foot home at Island Harbourview provided immediate inspiration for the organic look of the three supporting pillars in the living area. Clad in oak wood, the pillars act like “trees” forming roots onto the oak floor and continuing into infinity, accentuated by ceiling mirrors installed in plastic for safety. One of the “trees” includes a light box that helps to enhance the sense of height and includes room for travel souvenieers and trophies.

 

The “trees” also visually enlarge the space, while creating suspense for the visitor upon entering, as not everything is immediately revealed. The open-plan kitchen has been partially concealed. It features contrasting white décor and a custom-made table.

 

While these design elements capture the attention, the television has been set to one side so does it not detract from the overall design of the room.

 

Knocking down all of the walls, except for the guest toilet wall, also improved the directional flow of the space. Shoes are stored in a hidden cupboard next to the dining table, while toys are concealed behind the television.

 

Storage is also an important component of the main bedroom that features a hydraulic bed. The bed has been placed so that the headboard blocks the view of other buildings looking into the room.

 

The apartment also features a children’s room and separate study or makeup area. On one wall a window divides these two rooms to allow parents to check on their children. A blind can be drawn when privacy is needed.

 

In keeping with the rest of the décor, the bathroom has been tiled in simple white with a grey marble-patterned wall.

靈感自你 為你創造

@ Copyright 2018 TIA Interior

  • TIA Facebook
  • TIA YouTube
  • TIA Interior Google+
  • TIA Interior Map