生活中的相框 Frames in Life 

鄭林家居設計

燈光一亮,閃耀出的是屋主的名字。這對很多人來說或許只是空想中的奢華,但這個位於元朗的住宅單位的屋主,卻得以享受這獨特「光芒」。鄭林室內建築設計的設計師鄭添強,特別為愛好攝影和收藏精品的屋主設計了個人化LED燈,幾何形的天花燈,亮著時會照出屋主的名字,為725呎的空間開拓出名副其實的個人天地。

 

這單位面積不大,可發揮的空間相對較小,但設計師靈活地運用了一些建築學細節,以及一大片用作展示屋主珍貴收藏品的空間,令單位看來比實際情況大。

 

屋內多道牆也掛了藝術品,嵌壁式的面板亮燈後營造畫廊氣氛,白色的牆壁帶有黑色反光漆油,猶如為藝術品裝上了畫框,進一步加強畫廊效果。

 

這單位本來有三間房,鄭林把兩間睡房打通,並將之變為書房,房內的視覺焦點是一張可以二人對坐的雙面書枱,枱中央有一道玻璃牆,並設有一道隱蔽的電子百葉簾,在有需要時加添私隱度。

 

從走廊越過浴室是一道雙面鏡門,裡面是主人房。房內有一個設有燈光的床位平台,內裡可放置雜物。

 

事實上,這兒差不多每個角落也有儲物空間。裝修期間,設計師把廚房一道牆拆掉,從而騰出大量空間放置屋主的鞋。廚房本身亦有一大片儲物空間和一個酒櫃,旁邊的客廳裝有摺枱,平日不用時可將之摺平,與牆身成同一平面,騰出來的空間可作室內運動或休憩之用。

TIA Home Design

Many people can only dream of having their name in lights, but the owners of this Yuen Long flat can boast just that. Geometric LED ceiling lights spell out their names on the ceiling of the living room. This apartment has been designed as a truly personalised reflection of its owners who are passionate photographers and collectors.

 

The 725 square feet flat didn’t provide much space to work with. But clever architectural details, plus plenty of storage space to display the owners’ treasured items, make the apartment seem larger than it actually is.

 

Artworks adorn many of the walls and are cleverly highlighted, art-gallery style, by illuminated recessed panels. This gallery atmosphere is assisted by white walls throughout that are highlighted with black glossy paint that acts like a picture-frame for the artworks.

 

Originally a three-bedroom home, the two other bedrooms were turned into his-and-hers studies. The central feature of the study area is a double-sided desk that allows someone to sit opposite. The middle of the desk forms part of the dividing wall that is separated by glass and a concealed electronic blind that can be closed when extra privacy is needed.

 

Down the hallway, and past the his-and-hers bathrooms and through a double-sided mirrored door, the main bedroom features an illuminated platform that holds concealed storage under the bed.

 

Storage is featured throughout the apartment, including in the kitchen where a wall was demolished and the layout reconfigured to include plenty of space to store shoes. The kitchen also stands out for its practical inclusion of ample storage and a wine cellar. Next to the kitchen, the dining room has a fold-down dining table that can sit flush with the wall when not in use, making the area a versatile space that can also be used to stretch out and relax.

靈感自你 為你創造

@ Copyright 2018 TIA Interior

  • TIA Facebook
  • TIA YouTube
  • TIA Interior Google+
  • TIA Interior Map