熱帶雨林 Tropical alike House

鄭林家居設計

這個位於紅山半島的單位,視覺效果最突出的設計莫過如大廳中高聳的中庭。

 

令人嘆為觀止的不僅是那樓高兩層的天花板,還有是天花板本身乃由數千塊核胡桃木組成,建築工匠徒手花了整整半年才能完成安裝。胡桃木為這空間製造了微妙的照明效果,使光明與黑暗互相交錯。大廳裝了長型熒光燈條,並配以天窗,和胡桃木塊的線條互相呼應。

 

單位共分四層,面積達四千平方呎,胡桃木見於室內各處,包括書房和客廳,充份發揮視覺效果。

 

廚房設有木櫥櫃,在外觀上與大廳連貫。綠化的花園充滿自然氣息,與室內兩相融和。

 

這自然氣息一直延伸至面向花園的主人房和套房,兩房設有落地大玻璃。

 

室內與室外均使用類似的物料,進一步融合兩個區域。入口的地板和外面的趟門為硬木,甫進入室內則變為薄木。

 

室內的樓梯在設計上甚具難度,單位每一層高度不同,樓梯不能被改用,為使之與新的室內設計相配合,設計師加了新的扶手和鋪上新的地板。

 

室內有不少豪華裝飾,包括客廳和主人房的泰國絲板、意大利櫥櫃和石灰石地板。全屋所有門皆沒有門框,形成無縫而優雅的外觀。前門的物料是黑玻璃,突出了設計精緻的屋頂輪廓和海景。電動的百葉窗有有需要時可增加私密度。

 

住在這兒的是一對夫婦和其年幼的孩子,二人的理想家居是「一間像水療般的熱帶別墅」,這個設計正好滿足了其願望。

TIA Home Design

The centrepiece of this Redhill house is a dramatic atrium that rises high above the living areas.

 

It is not just the soaring double-ceiling height that catches visitors’ breath, but the fact that it is created from thousands of pieces of walnut wood which took craftsmen six months of painstaking work to finish and install by hand. The wood creates nuanced lighting affects and a subtle interplay between light and dark. In keeping with the linear style of the wood pieces, long fluorescent light strips and skylights were incorporated.

 

The walnut wood is used to stunning effect throughout the four-storey 4,000 square foot house, including the study and lounge areas.

 

A coherent look was achieved by introducing wood cabinetry into the kitchen. The natural, authentic feel of wood is also reflected in the greenery from the garden that melds with the house.

 

The greenery continues in the master bedroom that opens on to the garden and ensuite with a specially constructed floor-to-ceiling window.

 

The divide between indoor and outdoor was further blurred by the use of similar materials inside and out. Hardwood flooring along the entrance and outside the sliding doors change to veneer once inside.

 

The internal staircase was a challenge because it could not be touched as each floor had been originally built with different heights. To bring it up to date with the rest of the house, a new handrail and flooring were installed.

 

Luxurious finishes include Thai silk panels in the lounge and master bedroom, Italian cabinetry, and limestone flooring. None of the doors have frames, creating a seamless and elegant look throughout. The front entrance door is created from black glass, allowing the intricate roofline to be revealed along with views to the sea. A motorised blind provides privacy when required.

 

The result fits the brief for this couple with a young child who were looking for a renovation that was “tropical spa-like house.”

靈感自你 為你創造

@ Copyright 2018 TIA Interior

  • TIA Facebook
  • TIA YouTube
  • TIA Interior Google+
  • TIA Interior Map