和室 Japanese Style Home

鄭林家居設計

這個位於何文田的單位以各種巧妙方式節省空間,並在各方面滿足一家大小的需要。

 

主人是一對年輕夫婦,他們以有限的預算翻新了面積一千呎的單位。單位經重新設計後多了兩個房間,即主人房,以及關閉後可作為第四間臥室的榻榻米區。主人房連浴室,並設有一個步入式衣帽間。分開主人房和孩子睡房的空間給重新配置,使走廊空間縮小。

 

廚房經翻新後顯得更寬敞,牆的底部以玻璃構造,頂部可轉動的木板,使牆壁看似不見了,從而創造空間感。這個擴闊空間概念一直伸延至步入式衣帽間,內設的鏡門可一百八十度張開,儼如更衣室的門。

 

新的室內佈局對幾個家庭元素均作細心考慮,包括男主人的父母因不時來訪而需要一些的個人空間,以及為保護屋主新生嬰兒而設的家居安全設施,當中包括吊得高高的特製牆櫃和置在地上的家俱的圓角。沿走廊掛滿的扶手,則為男屋主上了年紀的父母而設,並可同時用作掛畫線。

TIA Home Design

This apartment incorporates clever space-saving features to cater for the most junior to the most senior family members.

 

Owned by a young couple, the 1,000 sq ft flat at Ho Man Tin was redesigned on a limited budget to incorporate two extra rooms – a master bedroom with walk-in robe and ensuite, and tatami area that can be closed off as a fourth bedroom. Corridor space was also minimised by reconfiguring the space that separates the master and child’s bedrooms.

 

The kitchen was also made to appear more spacious with a wall constructed of glass at the bottom and wooden panels that pivot at the top. This allows the wall to virtually disappear to create the feeling of more space. This concept was continued in the walk-in-wardrobe which features a mirrored door that opens 180 degrees to provide something akin to a dressing-room.

 

The new layout was undertaken while keeping in mind that the husband’s parents often visit and needed their own private areas. Safety features were also added for the couple’s new baby, with custom-made wall cabinets hung high and rounded corners for those on the ground. For the older parents a handrail, which also doubles as a picture rail, was hung along the length of the corridor.

靈感自你 為你創造

@ Copyright 2018 TIA Interior

  • TIA Facebook
  • TIA YouTube
  • TIA Interior Google+
  • TIA Interior Map