RockaBaby Playgroup

Playgroup 設計
Playgroup 設計
Playgroup 設計
Playgroup 設計
Playgroup 設計
Playgroup 設計
Playgroup 設計
Playgroup 設計
Playgroup 設計
Playgroup 設計
Playgroup 設計
Playgroup 設計
Playgroup 設計
Playgroup 設計內設計 Interior Design
Playgroup 設計
Playgroup 設計
Playgroup 設計
Playgroup 設計
Playgroup 設計
Signed Reference Letter (Rock A Baby - V

鄭林兒童教育中心設計

客人選擇了我們是因為喜歡我們當時是第一次設計兒童教育中心! 這樣在設計上我們變得獨特及創新!

小孩子入到中心後,第一眼見的是大大的遊戲空間,再不是接待處了。我們亦把5000尺之大部份樓面面積都給小朋友玩樂,包括課室外的每一幅牆身。以音樂為主題,刺激小朋友去探索!

這個獨特空間的設計比例以兒童為本,旨在激發孩子的好奇心和天賦能力。

 

小孩子進入大廳後,立時看到的不是接待處,而是一個設有地墊和墊腳凳的遊樂區,兩者可以重新配置成拼圖。

 

像個發光大寶盒的接待處置於鞋櫃旁邊,鞋櫃鋪以顏色鮮豔的布料。

 

天花板外露,並塗上黑色漆髹,配以圓形吊燈,使原本只有2.1米的天花板在視覺上顯得比實際高。

 

每個課室的入口都有不同的音樂主題,在第一間課室裡,小孩子可以拆去牆上的磁石拼圖。

 

另一間課室以原色大圓形點綴,有些圓形其實是鼓,被敲擊時會發出聲音,有的只是貼子。這設計鼓勵孩子探索新事物,並激發他們識別顏色和協調事物的能力,亦能刺激他們的聽覺。

 

還有一間課室設有佈滿球體的牆壁,讓孩子把每個球放進正確的洞裡。

 

中心其中一道走廊裝有空心木管,敲擊木管可製造不同的音調,長管更與喇叭連接, 兩個分別處身這空間兩端的人可以遠距離交談。在另一個遊玩區裡,孩子可以隨意黏貼照片,或以特殊塗漆在牆壁上繪畫。

 

每間課室都有形狀不同的窗戶,單向反射鏡玻璃讓家長看到課室內的孩子,而不會干擾室內活動。

 

為進一步增加設計趣味,每個課室的天花板都開了一個口,令內裡的喉管外露。此外每間房的形狀和顏色也不一樣。這樣做可減低成本,對於這個預算較低的設計項目尤其重要。

TIA HK Playgroup Design

This playgroup center in Sheung Wan has been designed to encourage children to learn through music.

 

Throughout the 5,000sq ft space, the classrooms are not the only areas built with little ones in mind. Everywhere (including the reception and hallways) presents an opportunity to play.

 

The unique environment has been scaled to a child’s size, stimulating children’s inquisitiveness and natural abilities.

 

This starts from the moment the child enters the foyer, where instead of a reception desk, there is a play area composed of mats and ottomans that can be re-configured into puzzles.

 

The reception desk glows like a light box and has been placed next to the shoe storage area covered in brightly coloured fabric.

 

The ceiling has been left exposed and painted black so that it appears to recede, with addition of round pendant lights making the low 2.1 meter ceiling seem higher than it actually is.

 

The entry to each classroom features a different musical theme. At the first classroom, children can dissect a wall puzzle that is made of magnets.

 

Another features large primary-coloured dots. Some of these are drums, which when struck make a noise. Others are just stickers. This encourages children to explore, while stimulating their colour recognition, coordination and hearing abilities.

 

One of the classrooms has balls on the walls and children are asked to place each ball in the correct hole.

 

In one hallway, hollow wood pipes provide various tones when they are hit with sticks. The long pipes also have speakers attached to them so that one person can speak to another at the other end of the room. And in another zone students are invited to paste photos or write on a wall that has been painted with a special coating.

 

Each classroom has various shaped windows that use single reflective mirror glass which parents can look through while avoiding disruption to the class.

 

Further interest is created in each classroom by cutting out an opening in the ceiling to reveal the ducting. Each room has a different shape and colour. This technique also helps keep costs low, especially important as the project was done on a tight budget.

靈感自你 為你創造

@ Copyright 2020 TIA Interior

  • TIA Facebook
  • TIA YouTube
  • TIA Interior Google+
  • TIA Interior Map