香海正覺蓮社佛教梁植偉中學 HHCKLA Buddhist Leung Chik Wai College

鄭林學校設計

提到持續發展,我們自然會想到物料循環再用,但其實我們還可以有效利用現有資源來推動持續發展,這家政府津貼學校便是好例子。

 

為了響應政府推動學生創意,這所學校決定建築一道長35米的藝術牆,以鼓勵學生多參與藝術和設計活動。

 

工程的所在位置本來已有一道牆,設計師決定將之保留,並在牆上加設長板,輕易製成藝術牆,既便宜又環保。

 

這項工程由於預算有限,設計師的參與屬義務性質,因此整個工程必須以最短和最具成本效益的情況下進行。為了減少支出,設計師特別自製長板,並先行在學校以外的工場把長板裝嵌。

 

走廊的浮牆,以鋁為主要物料,浮牆一直延伸到走廊末端,是有效把校內各學部(音樂、美術設計、宗教及電視電台廣播 )連接起來的橋樑。

 

鋁框突顯了以百分百可循環再用物料做的黑色環保板。框顶特設路軌,讓老師可以不同配置形式掛上畫作。另外還有一個長長而連綿的燈箱,突出被展示的藝術作品。

 

這個既環保又具創意的設計工程還更新了校內的指示牌,指示牌原本懸掛於門上的塑膠箱,現在換上的是經鐳射切割的鋁製長片,設計師將之鑲在環保板上,使整個設計變得更統一。

 

藝術牆的轉角位貼有佛經,經文刻在玻璃上,從而凸顯字體。

 

這個實用而具統一性的設計,把學校不同學部連成一體,延綿的藝術牆擴濶了空間,使之變得更融和而富感情。

TIA School & Exhibition Design

Sometimes, as in the case of this government school, sustainability is not just about using recyclable materials, but working with what you have got. The school wanted to build a 35m-long gallery wall to encourage students to participate in more art and design projects, in accordance with the government’s push for more creativity in schools.

 

Instead of demolishing the existing wall, it was decided that a series of panels attached to the structure would be more cost-effective and environmentally friendly.

 

And as the budget was limited, the design work was done on a pro-bono basis. A quick and cost-effective solution was needed. So in order to reduce costs, the panels were manufactured and assembled off site.

 

Aluminum was used as the backdrop for a new floating wall that runs along the corridor and continues around the corner. This serves as a way to connect all of the different departments which lead off the corridor – music; arts and design; television and radio; and religion.

 

The aluminum frame was designed to highlight the black eco panels made from 100 per cent recyclable materials. A rail also gives flexibility to the design, allowing teachers to hang the artwork in any configuration. To highlight the artwork, a long and continuous light drop box was installed.  

 

Signage was also updated. The previous door signage that used to hang in plastic boxes was removed in favour of aluminum strips that have been laser-cut and mounted on top of the eco panels, further uniting the overall design.

 

The corner of the design features a Buddhist mantra, which has been etched in acetate onto the glass in the religion area.

 

The result is a functional, holistic design which helps link all of the disparate departments. The continuous wall gives the whole space a bigger, harmonious and stronger feeling.

靈感自你 為你創造

@ Copyright 2018 TIA Interior

  • TIA Facebook
  • TIA YouTube
  • TIA Interior Google+
  • TIA Interior Map