仁濟醫院董事局牙科診所 Yan Chai Hospital Board Dental Clinic

鄭林診所設計

牙醫診所通常令人聯想到痛楚和不適,但這家診所卻與眾不同。設計師別出心裁的設計,為診所帶來愉快可親的感覺。室內天然光充沛,空間亦極為實用,切合醫護人員和來訪病人的需要。

 

診所座落粉嶺,為一座獨立建築物,室內空間經重新設計,既改善了室內佈局,亦為使用這空間的人帶來更佳體驗。

 

設計師擴大了入口處,並特設一道小斜坡方便傷疾人士進出。一般設於玻璃門內的座椅被移走,取而代之的是一張較為舒適的紫色軟墊椅,長長的椅子向診所其中一邊伸延,讓來訪病人既享有私密度,亦能從任何角落看到電視屏幕。

 

長椅對面的弧形接待處延绵伸展,護士在這兒值班,招待來訪病人,入口處的情況和診所內的病人一目了然。

 

接待處設有方便擺設讀物的雜誌架,架上陳列各式小冊子和刊物,護士坐位旁存儲了病人的病歴卡。

 

此設計將作為其他牙科診所的設計樣板。

TIA Clinic Design

Sunshine and accessibility have been brought to a dental clinic, making it a functional and user-friendly place to work and visit.

 

The stand-alone hospital dental clinic at Fanling was re-designed to improve the layout and the way people experience the space.

 

The entryway was widened and a ramp installed for easy disabled access. Seating behind the glass entrance was removed in favour of a more welcoming purple padded bench that runs along one perimeter of the clinic, providing privacy for patients and a view of the television screen.

 

A curved reception counter flows along the opposite perimeter, welcoming people into the space and allowing nurses to see the entryway and all of their patients in a single glance.

 

The reception counter houses a convenient magazine rack for brochures and reading material, and patient card storage on the nurses side.

 

The design has been used as a template for subsequent dental clinics.

靈感自你 為你創造

@ Copyright 2020 TIA Interior

  • TIA Facebook
  • TIA YouTube
  • TIA Interior Google+
  • TIA Interior Map